RESEPI CUCUR
UDANG RANGUP MUDAH
PENGENALAN
Banyak cara untuk membuat cucur ini. Ada yang
gunakan serbuk penaik (baking powder), ada juga gunakan baking soda untuk bahan
asas untuk merangupkan dan mengembangkan cucur udang. Kembang memang semua
boleh kembang sama seperti cucur pisang atau orang gelar cucur kodok. Tapi
untuk perniagaan kalai guna telur, guna majerin, guna baking powder seperti
anda boleh buat kek. Harga kek dan harga cucur udang banyak bezanya. Setiap
resepi saya berlainan sedikit dari
penulis resepi yang lain bukan bermaksud resepi saya terbaik dari mereka, tetapi resepi saya sesuai digunakan untuk perniagaan. Mungkin
kurang sedap resepi yang ditulis saya kerana kurang gunakan bahan-bahan masakan
yang mahal.
Resepi cucur udang rangup sedap atau apapun resepi tidak
boleh memuaskan semua pihak yang membaca. Apa yang mustahak dalam
memperkenalkan resepi ialah sejarah resepi, asas resepi, penggunaan tujuan
penggunaan bahan-bahan masakan, dan juga cara masak. Dalam resepi cucur udang rangup
ini, diterangkan kenapa kita perlu gunakan yis segera, baking powder dan juga
soda. Tentang yis saya terangkan panjang lebar. Yis adalah sejenis kulat, ia
membiak di adunan tepung tapi sukar nak kekalkan kembang tepong maka kita
gunakan baking powder untuk mngekalkan kembangan. Baking powder mengeluarkan
gas yang maka rongga didalam juga halus, sekiranya kita inginkan rongga-rongga
yang besar kita perlu gunakan soda. Dua
bahan ini digunakan untuk mengekalkan rongga yg diwujudkan oleh yis. Baking
powder pula ada dua jenis. Satu tindakan tunggal yang cuma melepaskan gas
semasa tepung di peram(sejuk) bila goreng atau bakar gas tidak bebaskan. Baking
powder jenis ini biasanya murah. Baking powder jenis double action pula,
mengembangkan semasa sejuk dan kembangkan lagi tepung dengan membebaskan gas
semasa digoreng atau dibakar.
Maka baking powder jenis mahal sedikit seperti
jenama “Royal”. kalau guna baking powder saja bagaimana cucur udang nak
menjadi?. Kalau soda saja boleh tak?. Pasti tak boleh. Jadi betul tak apa yang saya kata, “mengenal
bahan masakan amat perlu”. Yis itu kulat
maka kulat membiak pada suhu yang ditentukan, kalau nak cepat yis membiak
gunakan air suam, oleh kerana yis adalah organisma bila terlalu panas ia kan
mati. Yis ini membiak baik bila ada karbohiderat jadi kita gunakan larutan gula
untuk ini. Kita bancuh yis dengan gula dan membiarkan dalam sepuluh baru
masukkan dalam tepung. Ini cara menggunakan bahan masakan. Tepung dan baking
powder perlu diadun supaya ia akan serata. Bukan lepas uli tepung baru teringat
baking powder. Terjadi bukan tak jadi. Cara memasak juga amat perlu.Resepi saya
ini boleh di olah dan disesuaikan untuk hidangan keluarga yang paling enak.
Resepi saya boleh di olah dan reka lebih
terbaik dari resepi asal saya untuk sesuaikan untuk keluarga seperti kurangkan
minyak, gula dan garam. Bahan inilah pembunuh besar di negara kita. Amalkan
makanan kesihatan.
Sebelum kita ke resepi cucur udang, saya ingin terangkan sedikit mengenai cucur ini.
Cucur udang yang biasa di makan dengan sos kacang atau pun sos cili. Ia diluar
keras sedikit dan keseluruhannya boleh dikatakan lembut.. Walau pun kuahnya
seakan sama dengan kuah passembur tetapi ia tidak dituang di atas hidangan
tetapi di asingkan untuk dicicah saja, maka cucur udang keras tidak dipentingkan.
Cucur udang biasa lembut dan bila dituang kuah, cucur akan kembang dan hancur..
Suri rumah boleh masak hari cuti minggu ini untuk keluarga tersayang. Mudah,
ringkas dan amat menjimatkan.
RESEPI CUCUR
UDANG RANGUP DAN LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
·
1 cawan tepung gandum (biasanya 1
cawan = 100gm).
·
1 cawan tepung beras.
·
3 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
·
3 sudu besar (tbsp) kelapa parut/
gunakan yang kering. Tak perlu beli, goreng kering di atas kuali dengan api
sederhana. kalau malas tak payah bubuh pun.
·
1 sudu kecil (tsp) Yis segera/
Mauripan 11gm setengah paket.
·
1/2 sudu kecil baking powder.
·
1 sudu kecil gula pasir dilarutkan
dengan 2 cawan air suam (jangan panas!). Larutkan yis. Biarkan 10 minit sebelum
dicurahkan kedalam tepung.
·
3/4 sudu kecil (tsp) garam.
CARA MENBUAT CUCUR UDANG RANGUP DAN LEMBUT
1. Adunkan tepung beras, gandum, jagung,
baking powder dan garam serata. Masukkan larutan gula bersama yis dalam
adunan tepung. Bancuh tepung serata.
Kalau nak berbentuk bulat cucur, cairkan
sedikit tapi kalau inginkan cucur berbentukk selinder (bulat memanjang)
pekatkan sedikit ditambah tepung gandum. Jenis selinder ini kita perlu gunakan
sudip untuk memindahkan kedalam kuali untuk gorengan.
2. Tutup bekas adunan. Biarkan (peraman)
selama sekurang-kurangnya satu jam. Lama sangat pun tak boleh kerana tepung
akan menjadi masam. 1-2 jam sudah memadai.
3. Adunan biasa akan naik dua kali dari asal.
Gaulkan kembali. Masukan nyioq parut (susah nya nak sebut kelapa). Gaulkan
kembali adunan. Sambil itu boleh panaskan kuali dengan minyak masak “CAP FELDA
FVGH” sebelum naik harga minyak masak naik!.
4. Ini nak goreng ini, uji dan pastikan minyak
betul-betul panas dengan masukan satu atau dua titik tepung adunan tadi kedalam
minyak untuk menetukan kepanasan. Minyak kalau tak panas, minyak masak diserap
ke dalam cucur anda. Ini akan jadikan bukannya cucur udang tapi cucur minyak.
Terlalu panas akan menghanguskan cucur. pandai-pandai kawal suhu panas. kalau
nak sejukan minyak panas masukan sedikit minyak baru ke dalam kuali. Kepanasan
Minyak gorengn jangan sampai ia berasap (terbakar), ia buruk untuk kesihatan
yang membentuk asid. Inilah sebab kadang-kala bila makan gorengan tekak kita
gatal dan batuk-batuk. Minyak yang telah berasap tidak boleh digunakan. Mana
nak buang?. Kenapa majlis tak mahu sediakan tempat kumpul minyak?. Kononnya
dasar “hijau”. Hijau itu warna rasmi Petronas bukan Parti Pas.
5. Cara goreng gunakan sudip, panaskan sudip
kedalam minyak panas selama 1-2 minit. Ambil adunan tepung dengan sudu (2 sudu)
dan tolak dengan sudu yang lain, masukkan dalam minyak panas. Tepung
kadang-kala melekat di sudip, untuk elakan biarkan dia masak sedikit kemudian
baru tolak masuk. Kalau punyai sudip yang tak melekat (non-stick ceramic) amat
sesuai. Buat perlahan-lahan untuk memahirkan.
6. Cara tuang tepung di tepi kuali menggunakan
senduk dan tuang ditepi kuali. Yang melekat itu boleh ditolak dengan sudip.
Untuk ini tepung perlu cair sedikit kerana ia akan meleleh perlahan masuk ke
dalam kuali. Tepung yang masih terlekat
atas paras minyak di kuali boleh ditolak masuk dengan sudip bila tepung mulai
masak.
7. Meletakan udang di atas cucur memang
masalah pada yang mula buat. Nanti udang ke mana cucur ke mana. Untuk
memudahkan udang melekat di atas cucur, bersihkan udang dan masukan sedikit
tepung gandum supaya udang diselaputi dengan tepung. Tepung ini perlu cair. Ia
seperti kita buat “gam” untuk roti sardin atau popia. Letakan udang disalut
tepung ini pada peringkat cucur mula masak dan kita tolak masuk kedalam minyak.
Pasti udang tak berenang dalam minyak.
8. Cucur yang masak akan terapong dan bertukar
menjadi warna kekuningan. kalau anda nak warna seperti cucur udang mamak,
tambahkan sedikit pewarna” Red Orange” atau “oren merah” bukan kuning telor.
Cucur yang masak kita boleh tentukan dengan tidak ada gelembong udara dikeluarkan
dari cucur yang tengah masak. Ini bermakna kandungan air dalam cucur telah
sejat. haba mainkan peranan utama dalam setiap gorengan. Garing bermakna
mengeluarkan kandungan air dalam setiap gorengan.
Nota:
Ø saya tak tambah kisaran udang,
taugeh, kucai, bawang atau cili hijau. untuk cucur ini kita tambah tepung beras
untuk mengeraskan dan tepung jagung untuk tidak menjadikan hasil gorengan yang
terlalu keras tetapi jadikan ranggup.
kalau tidak masukkan tepung jagung ia akan jadi seperti kueh tempeyek.
Ø Kekerasan cucur udang ini terletak pada tepung beras. Kalau ia lembut
dan kita nak keras, tambahkan tepung beras. Kekerasan juga kadang-kala terletak
cara kita goreng atau kandungan air yang terdapat dalam gorengan itu. Ini
termasukan kepekatan tepung gorengan. Maka
terus mencuba untuk mendapatkan gorengan terbaik dengan melatih. Kena
melatih sendiri untuk memahirkan diri. Masak ini memerlukan kesabaran,
ketabahan, tidak mengaku kalah atau kecewa. Kena lakukan sendiri dengan minat
mendalam. Takat salin resepi dan buat berniaga ia tak menjadi. Cucur udang kita perlu berlainan dari orang lain. Maka
kita perlu punyai daya cipta dan kreativiti dalam perniagaan untuk terus maju..
Wassalam.
No comments:
Post a Comment